Libido - i nasze pożywienie cz.1 marchew
Źródłosłów terminu wywodzi się z języka łacińskiego i oznacza „rozkosz”, „żądza”.
Do współczesnego języka wprowadził
je C.G.Jung na określenie energii seksualnej czy też popędu
seksualnego. Synonimami libido są pożądanie seksualne, popęd,
żądza, pociąg płciowy i potoczne określenie „chuć”. Jest
ono częściej używane w stosunku do kobiet niż mężczyzn, w
przypadku których mówi się o potencji seksualnej. Niemniej, mimo
potocznego rozróżniania, dotyczy obu płci.
Osoba o wysokim
poziomie libido to osoba wypoczęta i zdrowa. A dbałość o zdrowie
to m.in. wzbogacanie codziennej diety wieloma różnorodnymi
składnikami.
W kolejnych artykułach
przedstawię warzywa, owoce, zioła i przyprawy poprawiające nasze
libido, jak też mające duże znaczenie dla naszego zdrowia
fizycznego, psychicznego no i aktywności seksualnej.
Marchew
Już przysłowiowi starożytni Grecy stosowali ją na wzmocnienie erotycznego wigoru. Ich śladem poszli Arabowie, którzy przygotowywali ja na mleku.
Należy do jarzyn
lekkostrawnych. Zalecane jest okresowe picie soku z marchwi. Jego
smak można zmieniać poprzez dodawanie innych warzyw lub owoców.
Częściej powinna znajdować się na naszym stole jako danie
samodzielne, nawet główne, a nie tylko jako składnik włoszczyzny,
na bazie której gotujemy zupy.
Jest bardzo cenną dla naszego
zdrowia ze względu na dużą zawartość witamin i minerałów. Oto
najważniejsze z nich: witamina C, tiamina, ryboflawina, niacyna,
witamina E, K, B6 oraz kwas foliowy. Z minerałów na uwagę
zasługują cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo.
Duża
zawartość beta-karotenu powoduje, że marchew jest skutecznym
antyutleniaczem. Tym, którzy interesują się zdrowym odżywianiem,
nie muszę przypominać, jak ważną jest to cechą w dbaniu o
zdrowie i długowieczność.
W kuchni afrodyzjakalnej, która z
kolei ma dbać o nasze libido, zalecane jest podawanie marchwi
ugotowanej na mleku, osłodzonej miodem i doprawionej cynamonem lub
pieprzem. Można też zrobić surówkę dodając do ugotowanej
marchewki owoc granatu, z przypraw - natkę pietruszki, oliwę,
pieprz i sól.
Komentarze
Prześlij komentarz