Pędy bambusa wzmacniają libido
Pędy bambusa podnoszą poziom libido a tym samym wzmacniają nasze reakcje seksualne. Danie bardzo popularne w sztuce kulinarnej Chin i Japonii. Zalecany przez chińskich lekarzy i autorów ksiąg miłosnych. U nas póki co dostępne w konserwach. Warto dodawać do sałatek i nie tylko. Mówiąc o pędach, mamy na myśli kiełki czyli dopiero zaczynającą swój rozwój trawę, bo do tej grupy roślin zaliczane są bambusy. Używa się roślin mających do ok 30 cm wysokości. Jadalną częścią jest jego wnętrze. Surowe są ciężkostrawne i zawierają związku cyjanku. Dlatego też przed gotowaniem moczy się je przez noc, a następnie gotuje ok 30 minut. W handlu są dostępne przeważnie w postaci konserw w słoikach i nie wymagają już obróbki wstępnej.
Pędy bambusowe zaleca się nie bez powodu – bowiem są bogate w wiele składników potrzebnych w dbaniu o zdrowie. Przede wszystkim błonniki pokarmowe, istotne gdy nie chcemy się przejadać a czuć sytość. Witaminy A (ważna w procesach wzrostowych organizmu), z grupy B (udział w wielu procesach naszego ciała w tym duże wsparcie systemu odpornościowego, bardzo ważne w okresie ciąży). Witamina E zwana witaminą młodości – opóźnia proces starzenia się całego ciała, a najbardziej widoczne jest to w dbałości o naszą skórę; silny antyoksydant. Z minerałów należy wymienić wapń, potas, sód, magnez, cynk i selen. O roli minerałów w funkcjonowaniu naszego ciała będzie więcej w kolejnych postach im poświęconych.
Warto wrzucić w wyszukiwarkę internetową zapytanie o przepisy z bambusem. Odpowiedzią będzie tysiące ciekawych przepisów nie tylko z Chin i Japonii ale i całego świata. Taka już jest kulinarna popularność tej rośliny. Po obróbce termicznej mają smak słodko-gorzki i pasują do wielu dań: sałatek, zup, gotowanych, smażonych lub duszonych.
Komentarze
Prześlij komentarz